Hapkido

Mi is az a Hapkido?

A Koreai Hapkido egy nagyon hatékony  koreai eredetű önvédelem centrikus harcművészet.

Nincsenek benne formagyakorlatok, csak különböző önvédelmi szituációk, melyek megoldására épül az övvizsga rendszere.

Technikai bázisai közé tartoznak ütések, rúgások mint mást harcművészetekben, de rengeteg egyéb megoldást is kínál, ízületi feszítések, dobások, stb. amivel a helyzeteket meg lehet oldani.

Nehéz azt mondani, hogy mire hasonlít, mert igazából ez nem karate, nem jiu-jitsu, nem egyéb stílus, ez Koreai Hapkido.

Ahhoz hogy valaki az önvédelemben jó legyen, ugyan az kell mint bármi másban az életben, rengeteg tanulás, gyakorlás.

Ha valaki gyors megoldást kínál neked arra, hogy önvédelemben jó leszel, az hazudik. A reflexeket, reakciókat, kivitelezéseket gyakorolni kell, hogy berögzüljenek, nem keveset.  nem elfelejtve a törvény adta kereteket és a megelőzést, amivel harcba sem kell keveredned.

Azonban ha rászánod az időt, elkötelezett vagy és tanulsz, jó lehetsz benne.

Nagyon sokrétű és szép harcművészet, fejleszt mindent, ami az ilyen jellegű mozgásanyag elsajátításához, kivitelezéséhez szükséges.

A Hapkido számos más harcművészet hasonló filozófiáját foglalja magába, nagy hangsúlyt helyezve az elmére, a testre és a szellemre.  Az edzésben pontosságot és kitűnőséget, a társadalomban felelősségvállalást és az erő megfelelő használatát követeli meg.

A Hapkido egyediségét az jelenti, hogy alaptechnikák százaiból különböző variációk ezreit alkothatjuk meg ösztönös kombinációval.  A Hapkido technikái közé sorolhatók csapások, rúgások, blokkok, fogások, ízületi feszítések, fojtások, dobások, gurulások, esések, földharci és fegyveres elemek, valamint a meditáció és a gyógyítás.

A Hapkidot kemény és lágy technikák is jellemzik, ennek köszönhető a minden helyzetben fennálló, állandó készenlétet kiváltó erőegyensúly. A kemény technikák közé tartoznak az ütések, rúgások, csapások és blokkok, míg a lágy technikák (izületi feszítések, dobások) a könnyed és folyamatos körkörös mozgással egyesítik az ellenfél erejét. Ezt a harci módot követve a teljes test által létrehozott erővel váltunk gyakran az erősen támadó és védekező formák közt.

A Hapkido technikák könnyű alkalmazhatósága teszi lehetővé, hogy számos szituációban használhatóak legyenek és hozzájáruljanak a fizikum, a személyiség és az életvezetés fejlesztéséhez. Napjainkban mind öregek és fiatalok, férfiak és nők, tanulók és dolgozók, minden társadalmi státuszúak gyakorolják a Hapkido művészetét. Ezt a harcművészetet űzve mindenki megtalálja annak hasznát, az alapvetéseket, melyeket alkalmazhat a mindennapi életében.